La Sèquia de Manresa, un canal d’aigua medieval per descobrir

Temps de lectura: 5 minuts

Després de l’èxit que han tingut les darreres fotografies de la Sèquia de Manresa penjades al nostre compte d’Instagram, hem pensat que havíem de compartir la ruta de la Sèquia pel seu tram per Sallent. Pels bagencs, és una ruta molt popular, però encara és un racó per descobrir per molta gent de fora de la comarca. La veritat és que es tracta d’una ruta ideal per a fer amb una colla d’amics, amb nens o amb parents ben avinguts que fa temps que no veus i amb qui voldríeu compartir una estoneta de xerrera bo i passejant amb calma pel costat del canal i gaudint dels paisatges rurals de la Catalunya interior. Així que… què us sembla si ens hi posem?

Per què us agradarà la ruta d’avui?

  • Perquè és un camí planer poc exigent que passa per un dels trams més bonics de la Sèquia amb zones de boscatge, mines de sal, antigues fàbriques tèxtils  i sota la mirada de Montserrat al fons. 
  • Els canvis d’estacions són d’allò més evidents a la Sèquia. Gaudireu dels grocs intensos a la tardor, de la boirina freda i bucòlica a l’hivern, dels camps verds i florits pel colza groc i els gallarets vermells a la primavera, i de les grans bales de palla a l’estiu.
  • Degut a l’explotació minera, trobareu muntanyes amb formes i textures ben curioses que recorden  al tiramisú. 
  • Veureu la important falla geològica del Guix al costat de la via del tren de Sallent
  • Podeu fer la ruta a peu, amb bici, a cavall i fins i tot amb cotxet! (bé, nosaltres almenys ho hem vist…).

La llegenda de la Sèquia i la misteriosa Llum

Qui va a la Sèquia no en pot marxar sense conèixer la llegenda de la misteriosa Llum. Diuen que al segle XIV la ciutat de Manresa, que aleshores era una de les més poblades de Catalunya amb 4000 habitants, va patir anys de gran sequera que afectaven les collites dels manresans. Així que el 1339 amb l’autorització del rei Pere III el Cerimoniós, la ciutat començà les obres de la Sèquia, un canal de 26km de recorregut que desviaria l’aigua del riu Llobregat des de Balsareny per a portar-la fins a Manresa. Per la seva magnitud i la construcció de diversos ponts i aqüeductes que salven el desnivell del terreny fins a reduir-lo a només 10 metres es considera una de les grans obres d’enginyeria civil de l’època medieval a Catalunya.

Com a totes les llegendes, sempre hi ha un perepunyetes i en aquest cas era el bisbe de Vic, que estava ben emmurriat perquè tenia unes terres a Sallent amb molts molins hidràulics que es podrien veure afectats si es duia a terme el transvasament. De fet, li va agafar tan fort que va decidir excomunicar la ciutat durant 5 anys. Això llavors era bastant terrible (com un mes sense Internet 4G :P), perquè volia dir que la gent no podia ni anar a missa, ni casar-se, ni batejar les criatures. En definitiva, que la gent vivia en pecat.

I com acaba tot plegat?

Doncs després d’anys de trifulgues, la llegenda diu que el 21 de febrer de 1345 els ciutadans de Manresa van veure una misteriosa llum des de Montserrat que travessà els vitralls de l’església del Carme i va il·luminar la ciutat. El bisbe va entendre llavors que Déu permetia continuar les obres de la Sèquia per Sallent. La realitat, però, és que el bisbe va morir un any abans i el seu successor va arribar a un acord… 

En motiu d’aquest fet, cada 21 de febrer els manresans celebren la Festa de la Llum. Per commemorar les obres del canal que encara ara abasteix d’aigua a Manresa, els bagencs ens calcem les bambes per fer la Transèquia que organitza el Parc de la Sèquia a principis de març des de Balsareny fins al Parc de l’Agulla de Manresa,

La ruta. Som-hi!

  • Dificultat: fàcil
  • Temps: 1h 30 min
  • Distància: 7km lineal

Aquesta ruta ens la va ensenyar la Mari de @quemejor3 a la trobada d’instagramers de novembre i la veritat és que va estar molt i molt bé! L’itinerari comença al restaurant La Sala de Sallent (punt 1 al mapa), just al costat del Karting. Seguiu uns quants metres avall fins a trobar el camí a mà dreta (2) que us portarà fins a la Sèquia en direcció a Sallent. Passareu per zones de boscatge (3), per l’ermita de Santa Magdalena de Bell-Lloc i també per camps de cereals amb la muntanya de sal al fons. En tot moment seguiu la Sèquia fins arribar al Mas de les Coves (4), on durant uns quants metres la Sèquia va per sota. Passat el Mas, trobarem un caminet que fa baixada per tornar a trobar la Sèquia enmig de boscatge.

Seguiu el canal fins arribar a les vies del tren (5). Travesseu-les i veureu que a mà dreta us queda el runam salí de la Botjosa. Si esteu atents, més endavant a mà esquerra podreu apreciar la falla del Guix degudament senyalitzada, la qual s’originà per l’efecte de l’aixecament dels Pirineus. Continueu el camí fins trobar un pas subterrani (6) que travessa la C16 per sota i que us condueix fins al municipi de Sallent. Arribareu al carrer del Pont (7), on de seguida veureu com destaquen les antigues xemeneies de les fàbriques tèxtils al costat del riu i l’església romànica de Sant Esteve amb la planta circular més gran de Catalunya encimbellada en un turó.

L’alternativa: la ruta circular pel Mas de la Sala de Sallent

Si preferiu una ruta circular, la proposta del Parc de la Sèquia us pot anar molt bé, perquè segueix gran part del recorregut que us hem ensenyat i són un total de 11,4km amb inici i fi al Mas de la Sala. Si voleu, podeu aprofitar per a fer-hi nit o un mos i com que el restaurant forma part dels Fogons Gastronòmics del Bages, teniu assegurat que els àpats siguin amb productes de proximitat.

Si teniu previst passar un dia més a la comarca del Bages, no us podeu perdre cap de les rutes que us proposem per Cardona i Sant Benet de Bages. De segur que us sorprenen!

Share: