2 visites essencials per a reviure el passat del Monestir de Sant Benet de Bages

Temps de lectura: 4 minuts

Si com jo sou uns apassionats de l’edat mitjana i del modernisme, no us podeu perdre el Monestir de Sant Benet de Bages. Entre Sant Fruitós i Navarcles, s’hi amaga una de les joies monàstiques de Catalunya més ben conservades a l’actualitat i que combina art romànic, modernisme i gastronomia.

Sigui per la senzillesa d’aquest romànic auster tan nostre i tan bell, per la importància del seu passat històric o per la tranquil·litat de l’entorn natural on s’ubica, no és estrany que sigui parada obligatòria del Camí Oliva, el Camí de Sant Jaume o la Ruta del romànic de les Valls del Llobregat i, per tant, mereixi una visita que de segur no us decebrà.  

Una mica d’història…

Diu la història que el 967 un tal noble anomenat Sal·la (fill del vescomte del Conflent a la Catalunya nord) i la seva esposa Ricardis van fundar el monestir amb una comunitat de 12 monjos benedictins. Després d’una ràtzia sarraïna que va destruir bona part del complex al segle XII, el monestir va anar ampliant dependències com el celler, la cuina o el claustre que avui coneixem i que conté elements romànics de gran importància com els capitells.

Amb la Pesta Negra s’encetava un període de decadència i deteriorament que va deixar el monestir gairebé sense monjos. Al segle XVI, però, passà a mans de Montserrat i es convertí en la llar de recés per als monjos vells fins a l’exclaustració definitiva al 1835. Gràcies a la llei de desamortització, Elisa Carbó (mare del pintor Ramon Casas) va poder comprar la propietat a través d’una subhasta.

Amb l’ajut del conegut arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch, la família de Casas que gaudia de cert estatus entre la burgesia industrial catalana va emprendre les obres de restauració del monestir per a convertir-lo en una causa d’estiueig.

Actualment el monestir és un dels projectes de la Fundació Catalunya la Pedrera que té per objectiu difondre la història i la cultura de Catalunya, així com preservar el patrimoni.

Què doncs, el visitem?

2 visites que no et pots perdre per a conèixer el Monestir de Sant Benet

Si bé es pot passejar tranquil·lament per l’entorn del Món Sant Benet, per accedir a l’interior del monestir haureu de pagar entrada. Hi ha diverses opcions, però les que us recomano aquí són la visita medieval i la visita modernista. A més, aquest recorreguts s’il·lustren amb muntatges audiovisuals molt ben fets que us faran viatjar en el temps i entendre i reviure les èpoques d’esplendor més importants de Catalunya.

El primer itinerari, Mil anys d’un monestir, mostra el recorregut arquitectònic més significatiu del monestir com l’església, el claustre o el celler que configurava la vida i les estances dels monjos benedictins durant l’edat mitjana. El meu lloc preferit és sens dubte el claustre. La primera vegada que el vaig veure (quan m’hi vaig anar a fer les fotos de la comunió :D) em va semblar que entrava en un conte… així que us animo a anar-hi amb nens!   

El segon, Un dia a la vida de Ramon Casas, et trasllada a la vida d’una família burgesa catalana en ple modernisme. És una visita molt curiosa perquè et permet estar ben bé a les estances de la residència d’estiueig entre mobles i obres originals del pintor.

I què més? Activitats i rutes per arrodonir la visita

Si us queda una mica de temps i voleu tornar a casa amb les millors fotos del monestir, us suggereixo 2 rutes per a conèixer l’entorn paisatgístic i aconseguir una bona panoràmica:  

  1. Ruta paisatgística de Sant Benet
  2. Ruta de la Font dels Burjons fins a Navarcles

A part de la visita al monestir i les rutes pels voltants, podeu fer alguna de les activitats o tallers culinaris amb família que organitza la Fundació Alícia presidida pel Ferran Adrià.

I si el calendari us ho permet, val la pena tornar amb l’excusa de la Festa i mercat de tardor, que sol ser a principi de novembre, o bé el Pessebre vivent que es fa dins del monestir pels volts de Nadal.

Doncs bé, ja veieu que l’oferta és completa i si no, sempre podeu visitar aquesta entrada al blog on us proposo, a part de la visita al monestir, una ruta per les Valls del Montcau tot resseguint el riu Llobregat i visitant les antigues tines de vi, així com 3 propostes de cap de setmana per la zona per a tots els gustos. Només us tocarà decidir!

Share: