Mura, un poble amb encant

Temps de lectura: 4 minuts

Hi ha pocs poblets que tinguin encara ara el poder d’aturar el pas del temps i justament per això, Mura és tant i tant especial. Perdre’s per Mura és sentir l’olor i els espetecs del foc a terra barrejats amb el perfum dels boscos de pi blanc que l’envolten; escoltar el silenci d’una posta de sol radiant i tenir estima per la delicada rudesa del món rural.  Mura, amb poc més de 200 habitants i envoltat del perfil accidentat del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, mereix sens dubte referir-s’hi com un dels pobles amb encant medieval més idíl·lics de terra endins. Mura, doncs, és l’indret perfecte per a defugir del temps, el soroll i les masses, així que pren nota de la ruta que et proposem avui pel nucli medieval fins arribar al gorg del Padre!

Per què t’encantarà la ruta d’avui?

  • Perquè Mura és un dels 12 pobles amb encant de Catalunya.
  • Quedaràs captivat pels paisatges rurals i l’essència medieval que desprèn.  
  • T’encantaran els seus carrerons empedrats i trobaràs mil raconets per fer “postureig” sense que et molestin… 😉
  • T’endinsaràs pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i resseguiràs la riera de les Nespres fins arribar al feréstec gorg del Padre.
  • Pel camí trobaràs fonts, esglésies i ermites romàniques.
  • Si hi ha gana, podràs aprofitar per tastar plats amb productes de proximitat com el cigronet de Mura a Cal Carter o fins i tot comprar-los a la botiga de queviures i artesania del Celler de Mura.
  • Si la ruta se’t fa curta o vols convertir la sortida en una escapada de cap de setmana, el Puig de la Balma i les Tines de la Vall del Flequer no et deixaran indiferents. Una altra opció molt recomanable és visitar Talamanca i Rocafort, els cosins germans de Mura.

Mura, un poble amb encant medieval i essència rural

Mura, Talamanca i Rocafort, tres pobles de mala mort. Aquesta dita popular, que de tant en tant encara se sent per les contrades, poc que fa justícia a l’encant medieval d’aquests tres poblets de la comarca del Bages a la Catalunya Central.

És cert, però, que després d’un passat feudal gloriós, es començà a viure un retrocés de població per culpa de la pesta negre i més endavant, per la fil·loxera i el tancament de fàbriques. A més, encara que ara l’accés a Mura i Rocafort és més que correcte tot i els revolts i la carretera estreta, en altres temps devia tenir el seu què…

Justament per tot això, Mura ha sobreviscut aïllada del temps i els canvis i ha pogut mantenir intacte tot el seu valor patrimonial i natural.  

Sempre és bon moment per visitar Mura, però si no et vols perdre el seu ambient festiu, et suggerim la Festa del segar i el batre al setembre o la fira del Tió pels volts de Nadal, molt i molt recomanable i força desconeguda encara.

La ruta a peu. Som-hi!

Mura és tan petit i rebonic alhora que la gràcia és passejar-s’hi per allà on l’instint ens mani.  Trobar-se aïllat del temps, recórrer els carrers empedrats, contemplar les eixides plenes de flors i eines del camp, passar per sota d’arcs de punt rodó… tot plegat ens convida a tastar una atmosfera rural autèntica que defuig del soroll i el brogit de les masses.

Després de fer una primera passejada pel nucli urbà de Mura i recórrer els racons més emblemàtics com el Mirador, dirigiu-vos al Passeig Camil Antonietti, on l’heura que hi penja fa goig de veure sobretot si hi aneu a la tardor. Baixeu fins arribar a l’església romànica de Sant Martí i continueu pel carrer paral·lel a la riera de les Nespres que condueix fins a l’ermita romànica de Sant Antoni de Pàdua.

Sense deixar el camí, us endinsareu al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i de seguida topareu amb la font del Rector, mig enclotada entre heures, molsa i l’ombra dels noguers. Pugeu els esgraons i amb la fressa de la riera a la dreta, arribareu a la font de l’Escolà i finalment al gorg del Padre, un racó ombrívol i salvatge sobretot després d’una bona tempesta.

Per tornar, podeu desfer el camí d’anada i descansar o fer un mos a la font de l’Era, al costat del parc infantil (molt útil si hi aneu amb nens :D) i acabeu a la Plaça d’Àngel Guimerà just al costat de l’església de Sant Martí. Si voleu una tornada alternativa, podeu seguir l’itinerari fins Els Claus, tal com proposa L’ajuntament de Mura amb la ruta de la Riera de les Nespres

Fins aquí la ruta d’avui, però si encara us queden ganes de rutes per entorns rurals propers, us recomanem la ruta entre tines de vi per les Valls del Montcau amb parada al monestir de Sant Benet de Bages, un indret per descobrir!

Share: