Ruta de senderisme amb nens pel Parc Natural del Montseny

Temps de lectura: 3 minuts

Sembla que per fi la tardor s’ha deixat veure i el termòmetre comença a baixar un mica. Nosaltres aprofitem que les temperatures són suaus i que els boscos es vesteixen de groc i vermell per a proposar-vos una ruta de senderisme amb nens pel Parc Natural del Montseny. Esperem que els més menuts també s’ho passin genial agafant fulles de totes mides i colors que, a més, les podran fer servir per a l’activitat que us suggerim al final de tot del blog. Ens hi acompanyeu? Som-hi! 

Perquè us encantarà la ruta d’avui?

  • Perquè és al bell mig del Parc Natural del Montseny, reserva de la biosfera Unesco des de 1978.
  • L’itinerari transcorre per dins del bosc, ressegueix la riera de Santa Fe i voreja el pantà de Santa Fe.
  • És ideal per anar-hi amb nens, perquè el camí és planer i podrem deixar que trobin fulles, aglans i castanyes sense haver de patir.
  • La diversitat de vegetació ens ofereix un espectacle de colors, sobretot a la tardor.
  • Contribuireu al desenvolupament del turisme sostenible, ja que el Parc Natural del Montseny està adherit a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), un segell de qualitat turística sostenible que compromet a l’administració i al sector privat a seguir estratègies enfocades a preservar i protegir el territori, així com a desenvolupar l’activitat turística de manera sostenible i eficient.

La ruta a peu. Som-hi?

  • 2,6 km (ruta circular)
  • 50 min (adults)
  • Dificultat: fàcil

La ruta comença al punt d’informació de Can Casades de Santa Fe del Montseny (punt 1 i 6 del mapa) i està senyalitzat com l’itinerari blau. Us aconsellem que comenceu la caminada d’horeta si voleu aparcar allà mateix, ja que les places s’omplen de seguida.

Malgrat que els estralls de les pluges d’octubre són evidents i que en alguns punts els camins han quedat escorxats per l’aigua, de seguida trobareu el camí per a iniciar el recorregut. Ben aviat, sentireu la remor de la riera de Santa Fe i l’olor de falgueres tant característica de les zones humides.

Al cap de 500 metres aproximadament, trobareu un salt d’aigua a mà dreta (punt 2). Seguiu el camí fins arribar a la Fabriqueta (punt 3), just a l’entrada del pantà de Santa Fe. Mentre feu la volta a la presa i creueu el pont (punt 4), és interessant adonar-se de com arran de la climatologia, les diferents vessants o orientacions i les altituds del massís del Montseny permeten que no només hi hagi vegetació típicament mediterrània com els pins, les alzines o els roures, sinó que també hi trobem paisatges centreeuropeus com els faigs i els avets. Aquesta diversitat a la tardor ens assegura més que mai tot una festa dels colors de la natura i, com podreu comprovar, una temptació per als aficionats a la fotografia de paisatges.

Passat el pont trobareu castanyers molt alts (punt 5) amb les arrels ben visibles i castanyes que han caigut a terra juntament les clofolles de pues. Aquest paisatge us acompanyarà fins tornar a creuar la riera de camí de retorn al punt inicial.  

En acabar la passejada, us recomanem fer un mos a l’hostal i si teniu temps, visiteu algun poble amb encant proper com Viladrau, Arbúcies o Espinelves. A nosaltres se’ns va fer tard i vam anar directament a Vic a dinar i a endolcir-ho amb una magdalena potent de Cal Tusset (boníssimes per cert!).

Us proposem aquesta activitat per a fer amb nens!

Per a dinamitzar la passejada dels més menuts, us proposem que agafeu fulles de totes mides i colors (especialment si són de fulla caduca com la del castanyer) i guardar-les procurant que no es trenquin.

Un cop a casa, podeu imprimir la plantilla de la cara d’un lleó perquè la puguin pintar i enganxar-la en una cartolina amb cola escolar. Tallarem les tiges de les fulles i al voltant de la cara del lleó, hauran d’enganxar les fulles una a una de manera que no quedi cap espai buit començant per les més grosses a l’exterior i les més petites a l’interior, tal com mostren en aquest vídeo de Umachka, on també podreu descarregar-vos la plantilla.

Esperem que la ruta d’avui sigui un èxit i si no n’heu tingut prou, no us podeu perdre aquestes propostes per la vila de Cardona i el monestir de Sant Benet de Bages!

 

Share: