Ruta panoràmica del Castell de Cardona i la Vall Salina

Temps de lectura: 5 minuts

Sabíeu que Catalunya vol dir terra de castells? Si més no, és una de les teories etimològiques més acceptades pels historiadors i té la seva lògica si tenim en compte que l’edat mitjana va ser la primera gran època d’esplendor del nostre país. Quan parlem de l’edat mitjana de seguida ens vénen en ment el romànic i el gòtic de les esglésies, ermites, monestirs, ponts i també molt concretament els poblets empedrats i els castells emmurallats que conserven amb fervor el seu passat medieval.

La ruta d’avui compta amb aquests ingredients i molt més, ja que transcorre per un indret molt especial per la història de Catalunya i que mereix visita obligatòria: Cardona i la vall Salina.

Per què us agradarà la ruta d’avui?

  • Perquè podreu gaudir d’una de les millors panoràmiques de la vall Salina amb el Castell de Cardona de fons.
  • Vorejareu el conjunt monumental del castell, declarat Monument Nacional de l’Estat.
  • Us endinsareu al cor medieval de la vila de Cardona, declarada bé d’interès nacional pel seu conjunt històric. 
  • Quedareu sorpresos per les textures i  els colors de l’entorn natural que us envolta.
  • Podreu complementar la ruta amb una visita a la Muntanya de Sal, un fenomen natural únic al món i primordial per a conèixer i entendre el Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central.

Vall Salina amb la Muntanya de Sal de Cardona i el Castell de Cardona al fons.

Vall Salina i Castell de Cardona

Cardona i la sal

La veritat és que si encara no heu visitat Cardona, ja podeu començar a fer un forat a l’agenda perquè no teniu perdó de Déu, home… 😛

Bromes a part, Cardona és rellevant principalment pel seu patrimoni geològic únic al món. Fa 42 milions d’anys, l’oceà Atlàntic s’endinsava a la península ibèrica en forma de golf, on el mar càlid que cobria aquestes contrades s’anava evaporant degut a les altes temperatures d’aquell període. La sal es va anar acumulant al fons fins que amb l’aparició dels Pirineus, la pressió de les plaques tectòniques va forçar una ondulació de les capes de sal que s’havien anat dipositant i aquest plegament va formar la muntanya de sal.

Malgrat hi ha salines a molts indrets del món, el que no és habitual és que aquestes emergeixin a l’exterior amb les dimensions de la muntanya de sal de Cardona i formin vetes tant de manera horitzontal com vertical. En resum, es tracta de 120 metres de sal visibles en forma de muntanya i 2000 metres de sal subterranis. La visita a l’interior és realment tot un espectacle de la natura que no us podeu perdre.

Muntanya de Sal de Cardona on s'aprecia visiblement la sal
Muntanya de Sal

I com ja deveu estar pensant, l’origen i el motor del Castell de Cardona va ser la comercialització de la sal. De fet, se sap que l’home ha extret sal de la muntanya des del neolític, ja que s’hi van trobar eines d’aquella època. La part interessant, però, comença al segle XI amb la construcció de la fortalesa per a custodiar i protegir la vall Salina, així com per a defensar la Catalunya Vella de les ràtzies sarraïnes de l’al-Àndalus.

Gràcies al negoci de la sal, el llinatge dels senyors de Cardona es va anar enriquint i eren coneguts com “els rics senyors de la sal”, la qual cosa els va permetre emparentar-se amb les grans cases europees i aconseguir el ducat. La influència del Duc de Cardona era tal que se’l coneixia com “el rei sense corona”. El castell d’art romànic i gòtic va resistir totes les envestides que se li van presentar al llarg de la història, motiu pel qual és conegut com “la fortalesa inexpugnable”. Se li reconeix també un paper estratègic fonamental durant la Guerra de Successió de 1714 i el fet de ser l’última plaça catalana que va resistir l’exèrcit borbònic.   

La ruta a peu. Som-hi!

  • 5,09km
  • 1h 20 min (ruta circular)
  • Dificultat: fàcil

Aquest itinerari forma part del conjunt de rutes saludables que l’Oficina de Turisme de Cardona ha confeccionat i podeu trobar el detall de totes les indicacions aquí

L’itinerari (marcat de color blau) comença i acaba a la plaça de la Fira, de manera que cal deixar el cotxe als aparcaments dels afores del poble. Com dèiem, el nucli antic és declarat bé d’interès nacional en la categoria de conjunt històric, així que un cop finalitzat aquest itinerari panoràmic us recomanem que us hi passegeu i  gaudiu del seu passat medieval.

Castell de Cardona amb sol de tarda
Castell de Cardona

 

Continuem per un camí de bosc i seguirem les fites de pedra amb la marca de color blau que ens duran fins a la Bòfia de la Sal Roja, on tindrem una de les vistes panoràmiques més espectaculars de la vall Salina amb el castell encimbellat al fons. El camí continua seguint l’itinerari vermell, però com que algun tram presenta certa dificultat, nosaltres no ens desviem i tornem per on hem vingut fins al Camí Nou per tal de vorejar la fortificació i tornar al punt d’inici tal com marca l’itinerari blau.

 

Esperem que la ruta us agradi tant com a nosaltres i que no us oblideu de visitar l’interior de la Muntanya de Sal i el castell. Per part nostra, estem preparant una segona entrada al blog on us mostrarem els racons amb més encant de la mà d’una cardonina. Així que estigueu atents i no us el perdeu! De moment, si us voleu completar la visita al Bages, us recomanem una ruta per la Casa de les 7 Tines de vi i una altra per a descobrir el Monestir de Sant Benet de Bages

 

 

Share: